توصیه های دوران بارداری


اولین مراجعه باید بلافاصله پس از مثبت شدن جواب آزمایش بارداری صورت گرفته تا اقدامات اولیه از قبیل تشکیل پرونده، آزمایش روتین بارداری، معاینات لازم واکسیناسیون و...انجام می شود.اگر خانم باردار جزء گروه در معرض خطر نباشد، ملاقاتهای بعدی در طی شش ماه اول هر ماه یک بار، طی ماههای هفتم و هشتم هر دو هفته یک بار و پس از آن تا زمان زایمان هرهفته باید صورت پذیرد.چنانچه خانم باردارجزء گروه های درمعرض خطر باشد، این ملاقاتها در فواصل کمتری انجام خواهد شد.

خانمهای در معرض خطر عبارتند از:۱- دارای سن کمتر از ۲۰ سال یا بیشتر از ۳۵ سال۲- خانمهایی که بارداری اولشان است۳-خانمی که اولین مراجعه آنها درماه هفتم صورت بگیرد۴- خانمهای بسیار چاق و یا لاغر۵- خانمهایی که سیگار یا الکل یا مواد مخدر مصرف می کنند۶- دارای مشکلات اقتصادی و اجتماعی۷- دارای فقر آهن یا کم خونی یا شواهد دال بر تغذیه ناکافی مادر۸- دارای مشکلات عصبی۹- دارای فاکتور مامائی از قبیل: نازائی بیشتراز دوسال، سابقه سقط، سابقه مرده زائی، سابقه زایمان نارس، سابقه سزارین، سابقه عقب افتادگی ذر فرزندان دیگر، زایمان جنین کم وزن ( تاخیر در رشد جنین)، حوادث جفتی یا خونریزی مادر و نارسایی یا مشکلات دهانه رحم.

علائم هشداردهنده مهم طی دوران حاملگی

غیر از دستورات لازم در مورد حاملگی و مسائل مربوط به تغذیه، استراحت، خواب، اجابت مزاج، حمام کردن، لباس پوشیدن، سیگارکشیدن، مصرف دارو و الکل و مقاربت، به بیمار گوشزد می شود در صورت مشاهده موارد زیر سریعا به پزشک مراجعه نماید:

۱-هرگونه خونریزی از واژن یا لکه بینی۲- تورم صورت یاانگشتان (ورم قسمت فوقانی بدن)۳- سردرد شدید یا مداوم۴- تاری دید۵- دردشکم استفراغ مداوم۶- تب یا لرز۷- دفع ادرار دردناک۸- خروج مایع از واژن۹- تغییر محسوس در شدت یا تناوب حرکات جنین

چگونگی بر خورد با مشکلات شایع دوران حاملگی

تهوع و استفراغ: این شکایت در نیمه اول حاملگی یعنی ۱ یا ۲ هفته بعد از قطع قاعدگی ظاهر می شود و تا حدود هفته ۱۰ تا ۱۲ حاملگی ادامه می یابد و شدت آن متفاوت است. برای کاهش آن رعایت نکات زیر موثر است:

۱- قبل از بلند شدن ازرختخواب یک ماده غذائی جامد مثل بیسکویت یا کمی نان و پنیر بخورید و بعد از1 تا 20 دقیقه از رختخواب بلند شوید.

2- هنگام صرف صبحانه مایعات مثل چای شیرین میل نکنید.۳- مایعات را در بین دو وعده غذائی مصرف کنید.۴- بعد از صرف غذا تا یک ساعت درازنکشید.۵- تعداد وعده های غذائی را زیاد و حجم غذاها را کم کنید.٦- خوردن غلات، سیب زمینی نپخته، نان برشته وبیسکویت ارجح است.۷- در موقع صرف غذا روی صندلی نشسته تا فشاررا از روی شکم ومعده کم کنید. کمربند لباس را شل کنید و یا لباس راحت بپوشید.۸- اگر بوی بعضی از غذاها موجب تشدید علائمتان می شود از مصرف چنین غذاهایی تاحد امکان خودداری کنید۹- بخاطر داشته باشید عوامل روانی در تشدید آن بسیار موثر است.

ویار و مشکلات آن: گاهی در دوران بارداری تمایل شدید به خوردن غذاهای عجیب و گاه مواردی چون پودر لباسشویی، خاک، یخ یا برفک یخچال، نشاسته یا موارد مشابه آن در زنان بارادر پیدا می شود. عده ای از محققین معتقدند خوردن نشاسته، خاک،تکه های یخ و ...ناشی ازفقرآهن می باشد. البته تمامی خانمهای بارداری که ویار دارند، الزاما دچار فقر آهن نیستند.

سوزش پشت جناغ یا ترش کردن: یکی دیگر از عوارض حاملگی سوزش پشت جناغ سینه یا در اصطلاح عامیانه ترش کردن در ماههای بالاتر است که به علت برگشت غذا از معده به مری به علت بزرگ شدن رحم وفشار بر روی معده تشدید می شود. توصیه های لازم:

۱- بعد از غذا تاق باز نخوابید.۲- تعداد دفعات وعده غذا را زیاد و حجم آنرا کم کرده که معده زیاد پر نشود.۳- بعد ازغذا در وضعیت زانو در بغل ننشینید.۴- در طی روز زیاد دولا و راست نشود.۵- به پهلوی راست و کمی خمیده بخوابید.٦- غذای زیاد چرب مصرف نکنید.۷- در موقع خوابیدن سر را نسبت به تنه بالاتر قرار بدهید.در صورت شدت آن نیاز به داروهای آنتی اسید است.

یبوست دوران حاملگی: برای پیشگیری ازیبوست، مصرف غذاهای پرفیبر مثل سبزیجات، میوه جات و ملین های طبیعی (مانند آب آلو یا آب انجیر یا روغن زیتون) بسیار موثر است. مصرف مایعات و پیاده روی و تجویز مسهل ها در خانمهایی که سابقه مصرف زیاد مسهل را داشته اند نیز موثراست. همچنین کاهش مصرف موادغذائی یبوست زا(مانند برنج، کاچی، سیب زمینی و...) نیز در کاهش یبوست تاثیر گذار می باشد.